Waarom kunstgras?
Overweegt u al langer om over te stappen op een kunstgrasmat in uw tuin, lees dan eerst deze blog waarin wellicht al een aantal van uw vragen worden beantwoord. Kunstgras lijkt sterk op echt natuurgras. De eerste aanschaf is duurder in vergelijking met graszaad of graszoden maar dit nadeel weegt niet op tegen alle voordelen dat kunstgras oplevert. Daarom beginnen wij eerst met een opsomming van de voordelen van kunstgras:
- nooit meer gras maaien
- nooit meer sproeien
- nooit meer verticuteren en bemesten
- geen bruine plekken, onkruid of mos
- geen allergische reactie door graspollen
- geen molshopen
- geen groene vlekken in de kleren van de kinderen
- bestand tegen alle weersomstandigheden (o.a. UV-bestendig)
Kortom: een altijd groene grasmat die vrijwel geen onderhoud vergt (ook na terugkomst van uw vakantie bijvoorbeeld).
Antwoorden over kunstgras
Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over kunstgras. Wij hebben daarom enkele vragen met de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.
Waar kan ik overal kunstgras neerleggen?
Ons assortiment Buitengrass kunstgras is een uitstekend alternatief voor natuurgras en is dan ook geschikt voor heel veel plekken rondom uw huis. Naast de toepassing als gazon is het geschikt voor onder of rondom een zwembad, voor op uw balkon, dakterras en daktuin. Daarnaast is het ook prima geschikt voor op de camping en voor vakantieparken.
Hoe lang doe ik met kunstgras?
Kunstgras gaat zo’n 12 tot 20 jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het type dat u uitzoekt. Buitengrass kunstgras heeft deze lange levensduur door de technisch hoogwaardige constructie en de gebruikte materialen. U ontvangt een garantie van 8 jaar op verkleuring (UV-garantie), buitensporige slijtage en scheuren.
Hoe warm wordt kunstgras in de zomer?
De temperatuur van kunstgras kan in de volle zon oplopen tot ruim 40 graden. En dat voelt wel heet aan maar u verbrandt uw voeten niet. Even besproeien met koud water doet wonderen.
Heb ik veel onderhoud aan kunstgras?
BuitenGrass kunstgras is onderhoudsarm. Bladeren kunt u met een hark of bladblazer verwijderen. Om de vezels mooi overeind te houden, borstelt u het kunstgras tegen de vezelrichting in met een harde bezem.
Kunstgras en afwatering?
De rug (achterkant) van het kunstgras is voorzien van gaatjes. Hierdoor kan het water makkelijk weg. Voor de techneuten onder u: de afwatering bedraag minimaal 60 liter per minuut per m2.
Kunstgras en onkruid?
Het stabiliserende onderdoek dat onder het kunstgras wordt gelegd, zorgt er voor dat wortels en onkruid door het gazon komen en voorkomt deuken door spelen of springen op het kunstgras. Natuurlijk is niet te voorkomen dat zaadjes van onkruid in het kunstgras waaien en ontkiemen (vooral als het ingestrooid is met zand). Dit onkruid heeft bijna geen mogelijkheid om te ontwortelen en is daarom makkelijk te verwijderen of het verdroogt in de zon.
Is kunstgras vuurbestendig?
Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Kunstgras is gemaakt van kunststofvezels. Deze branden niet maar ze kunnen wel smelten bij contact met vuur of hete voorwerpen. Daarom kunt u een vuurkorf, barbecue, vuurwerk of brandende sigarettenpeuk beter uit de buurt van kunstgras houden. Niet vanwege brandgevaar dus maar omdat de vezels kunnen smelten en dit veroorzaakt lelijke schroeiplekken in de grasmat. Wordt het kunstgras lange tijd aan open vuur blootgesteld dan kan wel brandgevaar ontstaan. Alleen een grasmat met zand ingestrooid is brandveilig omdat zand een bluseffect heeft en ervoor zorgt dat het vuur zich niet verder verspreid. Mocht u onverhoopt toch een schroeiplek in uw kunstgras krijgen, dan is dit te repareren door een stukje nieuw gras te leggen maar deze reparatie zal waarschijnlijk wel altijd te zien zijn. Dus in dit geval is voorkomen beter dan genezen.
Is kunstgras veilig?
Ja, BuitenGrass kunstgras is absoluut veilig voor mens, dier en milieu. Het wordt namelijk geleverd met een REACH certificaat die garandeert dat het kunstgras op verantwoorde wijze is gemaakt. BuitenGrass wordt in Nederland geproduceerd en voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen. Het kunstgras is compleet vrij van zware metalen zoals lood en cadmium.
Verkleurt kunstgras?
BuitenGrass kunstgras is UV-bestendig en verkleurt niet. Het kunstgras is bestand tegen alle weersomstandigheden zoals zon, regen, sneeuw, vorst en behoudt haar natuurlijke uitstraling.
Mag ik een zwembadje op het kunstgras neerzetten?
Ja, dat mag. En u mag deze ook gerust langere tijd laten staan, zonder dat het kunstgras beschadigt of verkleurt. Na het opruimen ziet u waarschijnlijk wel een soort van platgetrapte plek. Even borstelen met een harde bezem zorgt ervoor dat de vezels weer overeind gaan staan.
Kunstgras en huisdieren?
Heeft uw huisdier zijn behoefte gedaan op de kunstgrasmat? Geen nood! Uitwerpselen van (huis)dieren zijn eenvoudig te verwijderen en schoon te maken met gewoon water. Kunstgras verkleurt ook niet door urine en gaat ook niet stinken. Een regenbuitje en uw grasmat is weer helemaal schoon.
Hoeveel kunstgras moet ik kopen?
Kunstgras wordt verkocht per vierkante meter. Alle rollen zijn 4 meter breed, dus hebben wij de lengte nodig als u kunstgras wilt bestellen. Ieder type kunstgras heeft een vleug (de richting van de vezel) en hier moet u bij het leggen rekening mee houden. Leg alle kunstgras altijd in dezelfde vezelrichting anders krijgt u verschillende kleuren grasmat die u niet kunt weg borstelen. Wij helpen u overigens graag met de berekening van het aantal benodigde vierkante meters. Neem dus gerust contact met ons op.
Welke ondergrond voor kunstgras?
Uiteraard is een goede ondergrond de basis voor een mooie grasmat. Daarom adviseren wij een zandbed van minimaal 10 cm aan bestratingszand dat bovendien goed afgetrild en geëgaliseerd moet zijn. Hierover legt u stabiliserend onderdoek dat voorkomt dat er wortels en onkruid door uw kunstgras komt. Bovendien voorkomt het deuken in uw grasmat door spelen of springen.
Wat als mijn grasmat breder is dan 4 meter?
De breedte van een rol kunstgras is altijd 4 meter. Is uw tuin breder dan 4 meter dan moeten meerdere banen met elkaar worden verlijmd. Hiervoor is speciaal zelfklevend lijmband beschikbaar. De werkwijze is niet moeilijk en als u dit volgens de leginstructie doet, is de naad niet zichtbaar.
Moet kunstgras ingestrooid worden met zand?
Nee, dat is bij BuitenGrass kunstgras niet nodig. Wordt het kunstgras echter zeer intensief belast bijvoorbeeld door spelende kinderen of tuinmeubilair, dan zou u het kunstgras kunnen instrooien als bescherming van de ondergrond tegen deuken. Door instrooien blijven de vezels beter overeind staan en hoeft u het kunstgras minder op te borstelen. Besluit u uw grasmat in te strooien dan adviseren wij 5-6 kg quarts zand per vierkante meter te gebruiken, dit betekent een laagje van 3-4 mm. Na het inborstelen met een harde bezem ziet u dit laagje niet meer terug.