Gaat u de uitdaging aan om zelf een schutting te plaatsen, bereid u dan goed voor. Graag geven wij u hiervoor enkele tips. Wij gaan ervan uit dat u exact weet waar de schutting geplaatst gaat worden. Is dit op de erfgrens met de buren, dan heeft u dit zeker van te voren goed overlegd (en wellicht direct hulp, want met z’n tweeën een schutting plaatsen gaat sneller en makkelijker).
Ook is het handig als u van te voren een tekening heeft gemaakt. Wat is de lengte en hoe gaat u de schutting neerzetten en heeft u ook gedacht aan een eventuele poort om toegang tot de tuin te krijgen, verbinding aan een muur (met u-profiel of eindpalen bijvoorbeeld), een hoek (met hoekpaal) of hoogteverschil qua grondhoogte (bijvoorbeeld op te vangen door 2 betonnen platen in plaats van 1). U heeft dan beter op een rij welke materialen u nodig heeft.
Voordat u met plaatsen van uw schutting begint...
- Controleer of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van een schutting. Meestal is dit niet het geval maar kies voor zekerheid want u wilt uw schutting niet achteraf hoeven afbreken. Lees hier meer informatie over schutting en vergunningen
- Komt de schutting tussen u en uw buren, overleg dan met uw buren om met elkaars wensen rekening te houden. En misschien kunt u de kosten van uw schutting wel delen.
- Zorg voor een vlakke ondergrond van de plek waar u uw schutting heeft gepland. Verwijder stenen en wortelresten van planten en bomen als u die tegenkomt.
- Zorg voor een goede fundering, die waterpas is.
- Kies voor een droge dag om te klussen zonder al te veel wind.
- Gebruik RVS schroeven om roest te voorkomen.
Plaatsen van hout beton schutting
In dit voorbeeld plaatsen wij een hout/beton schutting. Dit is namelijk één van de meest populaire schuttingen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Waarom? Omdat een hout beton schutting jaren meegaat. Er wordt gewerkt met materialen die niet kunnen worden aangetast door (vochtige) grond en bestand zijn tegen extreme weersinvloeden. De betonpalen en betonplaten die voor een hout beton schutting worden gebruikt zijn gemaakt van gewapend beton. Dit betekent dat de platen zijn voorzien van verzinkt staal om roestvorming te voorkomen. De houten tuinschermen die gebruikt worden, zijn altijd van geïmpregneerd hout. Impregneren is een techniek om het hout onder andere waterafstotend, schimmelwerend en brandvertragend te maken. Lees hiervoor ook de blog over impregneren van hout. Bovendien komen de houten tuinschermen niet in aanraking met vochtige grond waardoor rotting van het hout wordt vermeden.
Wat heeft u nodig voor het plaatsen van een schutting
- tuinschermen
- betonnen palen
- betonnen platen
- bevestigingsmateriaal: schroeven en beslag
- waterpas
- touw
- grondboor
- hamer
- eventueel snelbeton om de palen goed te verankeren
- boormachine
- zaag (om eventuele eindstukken op maat te kunnen maken)
U kunt ervoor kiezen losse materialen te kopen maar wij leveren ook complete schuttingen waarbij de benodigde betonnen palen, betonnen onderplaten en tuinschermen naar keuze als pakket geleverd worden. Kijk voor de complete hout/beton schuttingen in onze webshop.
Plaatsen van een hout beton schutting
Na alle voorbereidingen gaan wij u stap-voor-stap meenemen in het vakgebied schutting plaatsen. Op zich is dit niet heel moeilijk. Bent u een beetje handig aangelegd dan moet het u zeker lukken. Zoals eerder vermeld is het wel handig dat u in ieder geval één extra mankracht heeft. Want tegelijkertijd een betonpaal netjes rechtop houden en beton storten is wel een hele opgave. Bij dit voorbeeld gaan wij uit van het plaatsen van een hout-beton schutting 10 x 10, dit betekent dat de betonpalen 10 cm dik zijn. Er bestaat ook een 12 x 12 systeem met 12 cm dikke betonpalen.
Stap 1: gaten boren voor de betonpalen
Boor gaten van minimaal 70 cm. diep. Dit gaat het eenvoudigst met een grondboor. De grondboor vindt u in onze webshop.
Stap 2: zet de betonpalen in de grond
Zorg bij plaatsing van de betonpalen dat deze 1,80 tot 2.00 meter boven de grond uitsteken. Zorg ervoor dat de paal zo recht mogelijk staat, een waterpas is hierbij een handig hulpmiddel. Het gebruik van (snel)beton is niet beslist noodzakelijk, tenzij u de palen in een zeer losse grondsoort zet. Zorg ervoor dat de grond rondom de palen goed wordt aangestampt. De grond heeft daarna tijd nodig om zich weer te zetten. Dit proces kan wel 1 tot 2 jaar duren.
Stap 3: hoogte van de betonpalen controleren
Gebruik een touwtje om de hoogte van de betonpalen te controleren.
Stap 4: plaats de betonnen onderplaat
De betonnen onderplaat hoort in de uitsparingen van de palen. Deze onderplaat kan ook een paar centimeter mee de grond ingaan.
Stap 5: L-beslag aan de betonpaal bevestigen
In de paal zit al een voorgeboord gat waarin het L-beslag bevestigd kan worden.
Stap 6: houten tuinschermen bevestigen
U bevestigt de houten tuinschermen met het L-beslag aan de betonpaal. Zorg ervoor dat u de schermen goed vasthoudt.
Stap 7: tuinschermen passend maken
Het laatste tuinscherm moet vaak passend gemaakt worden. Hiervoor kunt u het tuinscherm op de juiste maat zagen.