Een paar keer per jaar hebben we in Nederland te maken met storm. En als de wind als een razende te keer gaat en de storm met windkracht 9 of 10 over het land raast, kan er binnen enkele minuten miljoenen aan schade ontstaan. Gelukkig zijn er verzekeringen die de kosten door stormschade dekken. Meestal is dit de opstalverzekering en in sommige gevallen de inboedelverzekering.
Wat is stormschade?
Stormschade is schade die wordt aangericht als er een storm waait met windkracht 7 of hoger. Deze windkracht moet dan gemeten zijn door het KNMI.
Schutting en stormschade
De schade aan uw schutting ontstaan door een storm valt onder uw opstalverzekering. Staat de schutting op de erfgrens dan is de helft van de schade voor de buurman en de helft voor u. Dit betekent dat u 50% van de schadekosten vergoed krijgt en dat de buurman zijn eigen opstalverzekeraar moet benaderen voor de andere helft van de schade.
Opstalverzekering vergoedt stormschade
Heeft u een opstalverzekering? Dan wordt stormschade altijd vergoed ongeacht welke dekking u bij deze verzekering ook heeft gekozen. De opstalverzekering biedt een dekking voor schade aan de woning en alles wat nagelvast zit aan het huis. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook rolluiken en het dak. Schade aan losse onderdelen in en om de woning zoals een barbecue of tuinmeubelen worden vergoedt vanuit de inboedelverzekering.
Welke stormschade wordt vergoed
Een hevige storm kan schade veroorzaken aan en rondom je woning. Voorbeelden hiervan zijn afgewaaide dakpannen, omgewaaide of ontzette schuttingen, schade aan uw tuinhuisje, beschadigde of afgewaaide zonnepanelen, een boom op het huis en lekkage door storm. Weet u niet zeker of de ontstane schade onder uw opstalverzekering valt, neem dan in ieder geval contact op met de verzekeraar.
Naast direct schade kan ook gevolgschade door een storm ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld waterschade zijn of weggewaaide dakpannen. Of schade die is ontstaan omdat jouw boom op het huis van de buren is gevallen. Ook voor deze schade kunt u contact opnemen met de verzekeraar van uw opstalverzekering.
Melden van stormschade
Meld stormschade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Bel deze op en informeer naar wat u moet doen. Soms moet u noodvoorzieningen treffen en in andere gevallen moet u de schade laten liggen voor de experts. Maak altijd foto’s van de stormschade dan heeft u altijd bewijsmateriaal. Dit kan tegenwoordig heel eenvoudig met uw mobiel of een tablet.
Bron: Lees de uitgebreide blog over stormschade op de website van Pricewise
Nieuwe schutting nodig als gevolg van stormschade? Bekijk alle mogelijkheden in onze webshop!