Nee, we hebben niets tegen houtskoolbarbecues, integendeel zelfs, we begrijpen heel goed de charmes van het barbecueën op een houtskoolbarbecue maar in deze blog willen wij graag een lans breken voor het gebruik van een gasbarbecue. Waarom? Omdat een gasbarbecue gewoon makkelijk in gebruik is, één draai aan de knop, even laten opwarmen tot de goede temperatuur en u kunt heel snel starten. Een spontane barbecue op een doordeweekse dag is daarom vlug geregeld.
Wat zijn de voordelen van een gasbarbecue
Een gasbarbecue heeft een aantal voordelen ten opzichte van een houtskoolbarbecue.
- Direct klaar voor gebruik: het aansteken gaat meestal met een automatische ontsteking, dus zeer veilig
- Regelbare temperatuur: de gastoevoer is regelbaar en op de meeste barbecues zit een thermometer die de binnentemperatuur aangeeft. U kunt de temperatuur eenvoudig in de gaten houden en hoger of lager zetten.
- Snelle opwarming: een gasbarbecue is snel op de juiste temperatuur, binnen enkele minuten kunt u uw eerste stukje vlees op de grill leggen
- Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen.
- Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee.
- Minder rook- en stankontwikkeling: een gasbarbecue produceert veel minder rook en is vrijwel reukloos
- Meer mogelijkheden: koken, bakken, wokken, direct en indirect grillen, een gasbarbecue biedt vele mogelijkheden om uw maaltijd te bereiden.
- Eenvoudiger schoon te maken: grillroosters schoonmaken zijn een crime, dat weten we allemaal. En ook bij een gasbarbecue is dit een vervelend klusje. Maar als u na het eten de temperatuur van de barbecue 15 minuten op de hoogste stand zet, laat het aangekoekte vuil los en kunt u dit makkelijker van het grillrooster verwijderen. Een andere tip – geschikt voor alle roosters – leg ze na gebruik een nacht in het gras. Door de dauw wordt het gras vochtig en dan schijnt het vuil ook makkelijker los te laten. Hier hebben we zelf overigens geen ervaring mee maar het is zeker het proberen waard. Ook het vooraf even invetten van het rooster zorgt ervoor dat het vlees minder snel vast gaat zitten en vuil makkelijker verwijderd kan worden. En een laatste tip: stel niet uit tot morgen, met andere woorden, maak de roosters direct na het barbecueën schoon om verder vastkoeken te voorkomen
Uiteraard heeft een gasbarbecue ook een aantal nadelen. Toch komen we eigenlijk maar tot 2 punten. Weet u er meer, laat het ons weten dan vullen wij het rijtje aan. Dit geldt natuurlijk ook voor de voordelen.
- U heeft een gasfles nodig en die neemt ruimte in beslag. Vaak kunt u de gasfles opruimen in de barbecue, is dat niet het geval dan moet u er een ander (veilig) plekje voor vinden.
- Een gasbarbecue is over het algemeen iets duurder in aanschaf dan andere barbecues.
Wat zijn de bereidingsmogelijkheden op een gasbarbecue
Een gasbarbecue heeft vaak meerdere branders die apart te regelen zijn. Dit betekent dat u – naar eigen inzicht – branders hoger of lager kunt zetten of zelfs uitlaten. Dit maakt de bereidingsmogelijkheden op een gasbarbecue groter. De branders lopen van voor naar achteren en zijn zo ontworpen dat de warmte goed gecontroleerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat elke bereidingszone onafhankelijk van elkaar te gebruiken is.
Direct grillen
Voor het direct grillen worden alle branders gebruikt en wordt het vlees direct boven het vuur geroosterd. U zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit het deksel en zorgt voor de juiste temperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Dit is de manier van vlees bereiden die we echt barbecueën noemen: het vlees wordt snel dichtgeschroeid en krijgt een krokant korstje. Houd het deksel zoveel mogelijk dicht om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Laat het voedsel niet te lang op het grillrooster liggen, maximaal 20 minuten houdt een product het niet vol boven de hitte van de branders.
Wanneer direct grillen
Direct grillen gaat op hogere temperaturen van 175 tot 230 graden en is een snelle manier van voedselbereiding, binnen 10 minuten kunt u uw vlees, vis of groente van de grill eten. Het is de ideale manier om grote stukken vlees dicht te schroeien of af te grillen. Wij raden u aan alles wat dunner is dan 5 cm direct op het grillrooster te bereiden. Hiermee gaart uw voedsel sneller omdat het profiteert van een heet rooster. Heeft uw barbecue een kap, houdt deze dan dicht omdat u hiermee de bereidingstijd extra verkort.
Indirect grillen
Indirect grillen op een gasbarbecue doet u door verschillende warmtezones te maken. Dit ontstaat door de verschillende branders op verschillende standen te zetten of zelfs enkele branders uit te laten. Indirect grillen is vergelijkbaar met bakken in de oven. De gasbarbecue wordt opgewarmd tot de gewenste temperatuur en u zet het voedsel op een niet-ontstoken brander. Hierdoor wordt het eten niet direct blootgesteld aan de hitte van de branders en zal gelijkmatiger garen. Dit is een uitstekende manier om grovere stukken vlees te bereiden, zoals borst en riblapjes, die een langzame en langdurige bereiding nodig hebben met een lage of middelmatige temperatuur (125 tot 175 graden). Indirect grillen geeft een geweldig resultaat voor kip, lam, kalkoen, braadvlees, ham, groenten, brood of combinaties hiervan. Het is bijna niet nodig het eten te draaien. U plaatst het eten direct op de roosters of in een braadpan.
Bereiden met hete lucht
Wilt u brood, bolletjes, krentenbrood of cake bereiden dan volgt u de instructies van het indirect grillen. Hiervoor maakt u een heteluchtoven van uw barbecue. Door de kap te sluiten, houdt u de warmte in uw barbecue vast en krijgt u hetzelfde resultaat als met uw oven.
Bereiden met het braadspit
Toegegeven, niet iedere barbecue heeft een braadspit. Maar heeft u die wel dan is deze erg geschikt voor het bereiden van grote stukken vlees zoals gevogelte, rollade en lamsbouten. Bereiden met het braadspit zorgt ervoor dat het eten zelf kan garen, de vleessappen ingesloten worden en tegelijkertijd kan roosteren aan de buitenkant. Het braadspit heeft vele voordelen. Over het algemeen blijft het vlees sappiger, gegaard in eigen sappen en langzaam geroosterd.
Bereiden met de infrarode hoofdbrander
Heeft u een barbecue met een infrarode hoofdbrander dan kunt u de perfecte biefstuk klaarmaken. De infraroodbrander kan een intense hitte tot 1000 graden bereiken waardoor uw vlees direct dichtschroeit en alle vleessappen in het vlees blijven. Heeft een stuk vlees langer nodig om te garen, schroei deze dan dicht met de infraroodbrander en schuif deze door naar een gewone brander om het te laten doorgaren.
Roken van vlees en groente
Roken geeft een aparte smaak aan uw vlees. Deze smaak is ook afhankelijk van het type houtsnippers dat u heeft gekozen. Roken kunt u doen met een aparte rookbuis. Doe natte houtsnippers in de rookbuis en plaats deze boven de een aangestoken brander. Leg het vlees boven de andere branders maar steek deze niet aan. U gebruikt hiermee dus dezelfde methode als met indirect grillen. Rook het vlees, afhankelijk van het type en de afmeting, tot enkele uren onder de gesloten kap. Voeg af en toe nieuwe houtsnippers toe gedurende het bereidingsproces voor een maximale smaak.
Bereiden met houtskool
Bereiden met houtskool op een gasbarbecue? Dat is inderdaad mogelijk als u voor een Napoleon gasbarbecue kiest. Napoleon heeft namelijk een unieke houtskoolbak die u de vrijheid geeft om heel eenvoudig van gas naar houtskool te wisselen. Ook Boretti biedt barbecues aan die een combinatie zijn van gas en houtskool. Zo kunt u van de voordelen van beide manieren profiteren.
Welke barbecue u ook aanschaft, u vindt een compleet assortiment in onze webshop? Er zijn volop gasbarbecues in verschillende afmetingen en prijsklasses. Gaat uw voorkeur nog steeds uit naar de houtskoolbarbecue? Ook helemaal goed want ook hierin hebben wij een ruime keuze. En heeft u nog vragen of wilt u een goed advies, neem dan contact met ons op.