Iedere houtsoort heeft zo zijn eigen uitstraling en eigenschappen. Hout wordt ingedeeld in duurzaamheidsklassen. Deze indeling is gebaseerd op de gemiddelde levensduur van het hout bij aanraking van grond. Grond is nooit helemaal droog en vochtigheid versnelt het rottingsproces van hout.
Duurzaamheidsklassen van hout
De indeling van hout in duurzaamheidklassen is gebaseerd op de gemiddelde levensduur van het hout bij grondcontact:
- klasse 1: zeer duurzaam 25 jaar en langer
- klasse 2: duurzaam 15 – 25 jaar
- klasse 3: matig duurzaam 10 – 15 jaar
- Klasse 4: weinig duurzaam 5 – 10 jaar
- Klasse 5: niet duurzaam minder dan 5 jaar.
Wij hebben de meest gebruikte houtsoorten op een rijtje gezet met een korte beschrijving van de eigenschappen. Graag adviseren wij u bij het maken van de juiste materiaalkeuze voor uw toepassing.
Geïmpregneerd hout
Door naaldhout onder hoge druk te impregneren wordt het geschikt voor gebruik bij buitentoepassingen. Vroeger werd dit impregneren gedaan met zogenaamde wolmanzouten, vandaar dat ook vaak gesproken wordt van gewolmaniseerd hout. Het hout van Kühlkamp Buitenhout wordt altijd geïmpregneerd volgens de Nederlandse normen.Gezien de geringere duurzaamheid van geïmpregneerd hout ten opzichte van andere houtsoorten, is het niet voor iedere toepassing even geschikt. Als u geïmpregneerd hout met bodemcontact wilt toepassen, adviseren wij u een extra beschermlaag aan te brengen op de grens van lucht en grond. Een andere mogelijkheid is de toepassing van metalen paalhouders, zodat het directe grondcontact vermeden wordt. geimpregneerde planken en palen
Bekijk de categorie geïmpregneerd hout in onze webshop
Douglas hout
De afgelopen jaren is het gebruik van douglashout voor buitentoepassingen zoals overkappingen flink toegenomen. Door de van nature hoge duurzaamheid en sterkte is deze houtsoort zeer breed toepasbaar. Douglas valt in duurzaamheidsklasse 3. In onbehandelde toestand gaat dit jaar zo'n 10 tot 15 jaar mee. Ter vergelijking: vuren of grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5, Europees eiken in klasse 2 tot 3 en Azobé in klasse 1.
Lees hier alle informatie over de eigenschappen en mogelijkheden van douglas hout
Vind douglas hout in onze webshop
Modiwood
Modiwood staat voor gemodificeerd hout. Door verhitting en afkoeling van naaldhout, krijgt het hout een aantal bijzondere eigenschappen, die vaak vergelijkbaar zijn met hardhout. Modiwood heeft een prachtige door en door bruine kleur en een hoge duurzaamheid (klasse 2). Het hout heeft een zeer lage vochtopname, hetgeen het werken reduceert. Bij het productieproces wordt uitsluitend helder water gebruikt. Dit is dus geheel milieuvriendelijk. Alhoewel het hout wel harder wordt, nemen de constructieve eigenschappen wel licht af.
Bekijk de categorie modiwood planken en palen in onze webshop
Bangkirai
Bangkirai is één van de fijnere hardhoutsoorten met een hoge duurzaamheid (klasse 1/2). Mede door de goede bewerkbaarheid wordt deze houtsoort voor vele doeleinden toegepast. Bij het spijkeren of schroeven van bangkirai is voorboren noodzakelijk. Bangkirai kan bruine vlekken (bloeden) veroorzaken, maar dat is meestal na enkele maanden verdwenen. Bangkirai is echter niet altijd even goed beschikbaar. Daarom kan het voorkomen dat wij een alternatieve houtsoort aanbieden. Deze zal altijd minimaal dezelfde duurzaamheidklasse en verder vergelijkbare eigenschappen hebben. Bij de inkoop van tropisch hardhout letten wij op de herkomst van het hout uit duurzaam beheerde bossen.
Bekijk de bangkirai gaaspanelen en het bangkirai hekwerk in onze webshop
Azobé
Azobé is één van de weinige hardhoutsoorten met duurzaamheidklasse 1. Dit staat garant voor een lange levensduur, maar betekent tevens dat de verwerking de nodige problemen met zich mee kan brengen.
Robinia
Robinia is een Europese hardhoutsoort uit productiebossen, die de duurzaamheid van tropisch hardhout evenaart (klasse 1/2). Echter bij de toepassing van robinia dient rekening gehouden te worden met de specifieke eigenschappen van deze houtsoort. Langere lengtes (boven ± 300 cm) zijn moeilijk leverbaar en met name bij grotere maten is buiten het hart zagen niet altijd mogelijk. Beperkte vervorming c.q. kromming behoort tot de eigenschappen van robinia. De genoemde eigenschappen hoeven over het algemeen voor buitentoepassingen geen probleem te vormen. Wel adviseren wij bijvoorbeeld bij een damwandconstructie voor de deksloof een andere houtsoort te kiezen, zoals geïmpregneerd vuren. Graag adviseren wij over de mogelijkheden van robinia voor uw specifieke toepassing.
Bekijk de producten in de categorie robinia planken en palen in de webshop
Eiken
Standaard leveren wij inlands eiken, hetgeen een duurzaamheidklasse heeft van 2/3. Dit betekent dat zowel Modiwood, bangkirai, azobé en robinia volgens de indeling in duurzaamheidklassen beter scoren. Bij eiken kunnen blauwzwarte verkleuringen optreden en versgezaagd eiken heeft enige neiging tot scheuren en vervormen. Dit laatste echter in mindere mate dan robinia.
Bekijk alle producten in de categorie eiken planken en palen in de webshop
Kastanje
Tamme kastanje, met een duurzaamheidklasse 2, is in een beperkt assortiment leverbaar. Kastanje is met name geschikt als een landelijke uitstraling gewenst is.
Bekijk de kastanje palen en het kastanje hekwerk in de webshop
Steigerhout
Steigerhout is geen houtsoort op zich maar grof vuren hout. Steigerhout wordt gezaagd in planken van 19,5 tot 20 cm. breed en is daardoor geschikt voor steigers die in de bouw gebruikt worden. Vandaar de naam steigerhout. Steigerhout heeft een lange vezel en is hierdoor zeer taai. Tegenwoordig wordt (geïmpregneerd) steigerhout veel gebruikt voor het maken van meubels voor binnen en buiten. Wordt steigerhout gebruikt voor buiten dan moet dit hout altijd behandeld worden met een beits, olie of laksoort, ook als het geïmpregneerd is. Wij hebben Hermadix beits voor steigerhout in de kleuren wit en grijs in onze webshop.
Bekijk de categorie steigerplanken in onze webshop
Heeft u nog vragen over deze of andere houtsoorten, bel ons dan op 053 - 538 27 89 of mail uw vraag naar info@buitengoed.nl