Douglashout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Deze houtsoort, afkomstig van de de douglasspar, heeft van nature een hoge duurzaamheid en sterkte en is door deze eigenschappen zeer breed toepasbaar. De Douglasspar groeit overwegend in Noord-West Europa. De afgelopen jaren is de bekendheid van Douglas hout en daarmee het gebruik van deze houtsoort flink toegenomen.
Douglashout en duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat deze houtsoort in onbehandelde toestand zo'n 10 tot 15 jaar meegaat. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe sneller het bij een buitentoepassing rottingsverschijnselen vertoond. Ter vergelijking: vuren of grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5, Europees eiken in klasse 2 tot 3 en Azobé in klasse 1. Lees meer over de verschillende houtsoorten en hun eigenschappen.
De hoge duurzaamheid heeft Douglashout te danken aan het hoge percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft, in tegenstelling tot spinthout, gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich na verloop van tijd. Schimmel, die uiteindelijk tot rotting kan leiden, heeft door de verharding minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.
Verschil kernhout en spinthout
Kernhout is het meestal wat donkerder en zwaardere hout in het binnenste van de boom. Dit is anders dan spinthout dat aan de buitenkant van een boom zit, onder de bast. Het spinthout is bleekbruin van kleur en verzorgt het transport van water naar boven. De in het kernhout afgezette stoffen zorgen voor resistentie tegen bacteriën, schimmels en dergelijke. Het kernhout heeft een steunfunctie voor de boom. In tegenstelling tot het spinthout, is kernhout dood.
Douglashout en kleur
De kleur van het kernhout van Douglas hout is roodbruin, het spinthout in Douglas is geelachtig. Onbehandeld Douglashout zal na verloop van tijd vergrijzen. Om vergrijzing te voorkomen, kunt u het douglashout laten impregneren of beitsen. Hiervoor is speciale douglasolie beschikbaar.
Douglashout en verwerking
Gaat u uw Douglas overkapping of tuinhuis opbouwen, let dan op het volgende:
- boor gaten voor alvorens de schroeven of nagels te bevestigen
- zorg voor schroeven met een speciale boorpunt
- douglashout is goed te verlijmen
- zorg voor scherp gereedschap, dat maakt douglashout goed te verwerken.
Douglashout en toepassingen
Douglashout is een prima vervanger voor vuren, grenen, eiken of meranti. Buitenshuis wordt het veel gebruikt voor veranda's en overkappingen, pergola's, vlonders, meubels, bruggen en schuttingen. Bij verwerking binnenshuis moet u denken aan lambriseringen, vloeren, plafonds en wandbekledingen.
Douglashout en beschikbaarheid
In grote bosgebieden van West Europa, vooral in Frankrijk en Duitsland, is de Douglasspar in de afgelopen tientallen jaren veel aangeplant. Alleen al in Frankrijk groeit er jaarlijks 1 miljoen kuub Douglashout. Binnen 10 jaar zal dit verdubbelen naar 2 miljoen kuub per jaar. In Nederland zal Douglas, als het aan Staatsbosbeheer ligt, een steeds grotere bijdrage leveren aan het gebruik van inlands hout. Douglashout groeit in Europa maar is geen inheemse soort. Oorspronkelijk komt deze houtsoort uit het westen van Noord-Amerika waar hij Oregon Pine wordt genoemd. De Douglasspar slaat goed aan in het Europese klimaat en levert als snelgroeiende boom toch kwalitatief hoogwaardig en duurzaam constructiehout. Door de relatief snelle groei heeft de Douglasspar een grovere structuur vergeleken met de oorspronkelijke Oregon Pine.
In onze assortiment vindt u zowel los douglas hout alsmede overkappingen en veranda's gemaakt van douglas.