In de zomer van 2015 deed Trendbox een onderzoek naar het gedrag van de Nederlandse bevolking als het gaat om barbecueën en buitenkoken. Er werd een representatieve steekproef gehouden van 803 personen tussen de 18 en 70 jaar. Het onderzoek mag inmiddels 3 jaar oud zijn, wij denken dat de barbecue gewoontes sinds die tijd nog niet veel zijn veranderd. Hieronder enkele bevindingen uit dit onderzoek.
Barbecue is populair, vooral in de zomer
Barbecueën blijft populair in Nederland. Ruim 91% van de Nederlanders barbecuet wel eens. Uit de uitslag bleek dat de burger, ongeacht afkomst, bbqen ziet als een feest van verbinding en tijd voor elkaar maken. Het is een sociaal gebeuren met een gemoedelijke ambiance en gebeurt vaak buiten in de tuin tijdens een mooie zomerdag. Het Hollandse woord “gezellig” wordt dan ook het meest gebruikt om de sfeer op een barbecue te omschrijven. Barbecueën gebeurt vaak op kleinere schaal, het gezelschap bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 personen. 69% van de Nederlanders heeft een BBQ, ruim de helft barbecuet maximaal 5x per jaar, 40% doet het vaker.
De man en de barbecue
De ambitie om te grillen is groter bij de man dan bij de vrouw. Toch is het opmerkelijk dat slechts 1 op de 5 koks zijn barbecue skills met een 8 of hoger beoordeelt. De meesten vinden zichzelf een prutser en geven zichzelf gemiddeld niet hoger dan een 6,4.
Schoonmaken van de barbecue
Op de vraag wat men de lastigste onderdelen van het barbecueën vindt, kwam duidelijk naar voren dat dit het schoonmaken van de BBQ na afloop was. Andere punten die werden genoemd waren het inkopen van de juiste hoeveelheid vlees en andere producten en het voorkomen dat deze producten aanbranden op de barbecue.
Wat leggen we op de barbecue?
Eigenlijk ontbreekt vlees nooit op de barbecue en ook kip is populair. Daarnaast worden ook steeds vaker groenten en vis gegrild. Stokbrood met kruidenboter, salades en sausjes mogen ook niet ontbreken. De mannen drinken het meest bier bij de barbecue, de vrouwen kiezen eerder voor rosé of water en radler is bij de jongeren een populaire drank.
Uitspraken over het barbecueën
Gasbarbecue of houtskoolbarbecue
Heel veel mensen hebben een voorkeur voor een houtskoolbarbecue. Zij vinden de smaak van het gegrilde vlees beter. Bent u aan het twijfelen, lees dan onze blog over gasbarbecues